VANLIGEN FÖREKOMMANDE FRÅGOR OM LED VÄXTBELYSNING
Nedan följer våra försök till svar på frågor vi ofta får om våra växtarmaturer. Man ska dock komma ihåg att belysning inte är någon exakt vetenskap, och många gånger handlar det om att pröva sig fram för att få bästa resultat med sin växtbelysning.
Har du frågor om våra produkter och hur de används så hör gärna av dig till oss. Kontaktuppgifter hittar du här eller längst ner på sidan.
Kurva över hur växterna absorberar ljus. |
S: Ja, om man använder LED-armaturer som är speciellt framtagna för växtbelysning. Eftersom LED-ljuskällornas våglängder anpassas till vilken typ av ljus som plantorna kan tillgodogöra sig (se diagram till höger) så kan över 90% av ljuset från armaturen absorberas av plantorna.
Av ljuset från en högtrycksnatrium- eller metallhalogenlampa kan växten bara tillgodogöra sig 8-10% av ljusflödet, resten ligger i andra delar av spektrat. Detta gör att LED-växtbelysning blir så mycket effektivare.
F: Varför är ljuset rosa i era växtlampor?
S: Detta hänger ihop med svaret på frågan ovan: Eftersom väster vill ha ljus inom de våglängder som ögat uppfattar som blått respektive rött är LED-växtlamporna gjorda så de avger just blått och rött ljus. Och blandar man blått och rött får man lila.
F: Kan man få växtlampor med vanligt ljus? Det rosa ljuset är rätt jobbigt i lägenheten.
S: Man kan t.ex. använda vanliga lysrör, lågenergilampor eller vit LED. Detta blir dock inte lika effektivt som renodlade växtlampor, men är naturligtvis trevligare för ögat.
Ett alternativ är att blanda in vita c:a 50% vita LED i LED-växtbelysningsarmaturen. Man får då en armatur som är effektivare när det kommer till växtbelysning än lysrör och liknande, men som ändå upplevs som att den har ett ganska naturligt, om än något kallt, ljus. Vår odlingslampa LED PAR växtlampa 12W E27 har t.ex. denna ljusfördelning med 6 vita, 3 blåa och 3 röda dioder.
Vill man ha kraftfullare armaturer kan vi specialtillverka alla våra modeller med vita LED enligt önskemål.
F: Varför har lamporna fläktar?
S: Alla våra växtlampor har inte fläktar, men det stämmer att de som är på högre effekter (från 50W och uppåt) har det. Detta beror på att dioderna är väldigt temperaturkänsliga, inte minst vad gäller värme.
Blir dioderna för varma lyser de svagare, och dessutom riskerar man att förkorta livslängden markant. Därför används fläktar för att kyla armaturen och ge optimal arbetstemperatur för lysdioderna.
Kuriosa: När LED började lanseras på bred front som en ljuskälla för belysning och inte bara som statusindikatorer på olika former av hemelektronik så var påstådda livslängder på 100 000h ett av försäljningsargumenten. Detta baserades på mätningar gjorda i labratoriemiljö, där man kan hålla konstant och anpassad temperatur som är optimal för bästa prestanda. I verkliga tillämpningar, utanför labratorierna, är läget ett annat. Därför har man idag skrivit ner livslängden till 30-50 000h. Falsk marknadsföring, sålunda!
F: Hur högt över växterna ska man hänga lampan?
S: (Kort variant.) Så nära som möjligt!
(Lång variant) Ljusstyrka avtar med kvadraten på avståndet, så man bör komma så nära växterna som möjligt för att få ut mesta möjliga effekt. Sen påverkas valt avstånd på yta man vill få ut belysningen över. Men grundkonceptet är att man börjar med armaturen t.ex. 25cm över odlingen och sedan flyttar man upp den allteftersom den växer till sig.
F: Å ena sidan säger man att en av fördelarna med LED som växtbelysning är att ljuskällan inte avger nån värme som kan skada växterna. Å andra sidan måste man ha fläktar i armaturen för att hålla den sval så att dioderna fungerar. Det känns som en motsägelse.
S: Dioderna i sig blir varma, det är sant. Men de strålar inte ut värme på samma sätt som t.ex. svartkroppsstrålare eller högtrycksnatriumarmaturer. I armaturer för t.ex. högtrycksnatrium används dessutom reflektorer som riktar ljuset, men också värmen. En LED-armatur är istället normallt konstruerad så att värmen leds bakåt, och därmed bort från växten. Dessutom avger (och tål) natrium, glödljus med mera betydligt mer värme än LED
Kom gärna med dina egna frågor.
/T
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar