2012-10-27

Belysning för orkidéer

Vi har en del orkidéer som inte är allt för pigga stående i olika fönster. Inga rariteter, utan såna som man kommer över på Willys och andra stormarknader. Kan det vara så att de är så trötta för att de fått för lite ljus?

Hustrun hävdar att eftersom "de växer i träd så behöver de inte ljus," men jag känner mig tveksam. Efter en snabbkoll på nätet verkar det som om orkideernas ljusbehov kan sammanfattas enligt: "En av de viktigaste faktorerna vid orkidéodling är belysningen. En orkidé kan överleva det mesta men för att blomma bra behövs en viss mängd ljus." (Källa: OrkidéPrat) Sålunda borde alltså växtbelysning kunna få våra plantor att må bättre.

Nu har jag riggat en 12W Super GrowPar Alu i en NUD som hänger c:a 75cm över de två risigaste plantorna i vår ägo (de andra förvarar hustrun i ett något ljusare norrfönster.) Växtlampan får vara tänd i 13 timmar per dygn till att börja med. Och för att glädja de stackars växterna lite extra så har de dessutom fått lite orkidénäring som vi haft stående i över ett år utan att ens öppna.

Planen får vara att läsa på lite mer om orkidéodling och inte minst ljusbehovet. Jag återkommer med rapporter om utfallet av dessa experiment med ojämna mellanrum.

Den ena trötta orkidén.

Den andra trötta orkidén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar